WORKSHOPS

MovieMixMozaiek

Filmworkshop, mini-documentaire maken

Een mozaïek van beelden en gedachten van kinderen die ze zelf hebben gefilmd en gemonteerd.


De MovieMixMoziak is een workshop waarin de deelnemers door een professionele documentaire-filmmaker de basisvaardigheden aangereikt krijgen om in een kort tijdbestek  een persoonlijke mini-documentaire van maximaal 3 minuten te maken. Duur van de workshops kan variëren van minimaal  anderhalf uur, tot een of meerdere dagdelen.

De MovieMixMozaiek is een flexibel format. Afhankelijk van de opdrachtgever en het karakter van de deelnemers is het eenvoudig om de workshop aan te passen, zowel praktisch als inhoudelijk.

De MovieMixMozaiek ( voorheen  ‘7 scene Shuffle’) is ontwikkeld door Mirjam Marks en ontwerper Heerko van der Kooij tijdens de masterclass van het Sandberg Institute en uitgevoerd in opdracht van partners in binnen-, en buitenland, hoofdzakelijk met kinderen en jongeren maar ook met leerkrachten van het basisonderwijs. 

 

Werkmethode en inhoud

De workshop wordt gegeven door een professionele filmmaker. De deelnemers krijgen middelen aangereikt om in een korte tijd een korte persoonlijke documentaire te leren maken; van het idee tot aan de montage. De duur en  inhoud van de workshop wordt op maat afgestemd van ultrakort 1,5 uur , of 3 uur of meerdere dagdelen. De kinderen/deelnemers doen alles zelf.

Kinderen zijn gewend om te communiceren met bewegende beelden; via hun smartphones of tablets, vanaf hun profielen op de diverse sociale media, zoals Instagram, Snapchat, YouTube,  Waar  in de wereld, in welke omstandigheden ze ook wonen, gebruiken ze dezelfde kanalen om zichzelf te profileren, elkaar te ontmoeten, te communiceren, uit te drukkingen en uitingen van (on) bekenden te volgen.
Filmen is niet nieuw voor de meeste kinderen, ze doen het de hele dag en ze zijn supershandig , slim  en snel in het vinden van tools om te bewerken , monteren en te delen van wat ze filmen. We hebben met de MovieMixMozaiek  een filmworkshop ontwikkeld die aansluit bij de kinderen en hun kennis van het medium film maar een stap verder gaat in het ontwikkelen van hun filmvaardigheden. door tools, inspiratie en elementen aan te reiken waarmee ze een persoonlijk verhaal leren vertellen en verwerken tot een mini documentaire.
Het resultaat is een persoonlijke documentaire van maximaal 3 minuten, samengesteld uit verschillende scènes uit het leven van de kinderen, die ze zelf hebben gefilmd en gemonteerd.